Je již tradicí, že se v rámci Kopaničárských slavností představují také gajdoši a gajdošské muziky. Ani letos tomu nebude jinak. V programovém bloku, který  bude věnován gajdošským tradicím se představí řada výborných interpretů.

Muzika Jana Karpiela

Jan Karpiel je legendou goralské muziky. Virtuózní muzikant, multiinstrumentalista, zpěvák a výborný vypravěč. Znalec nejen goralské hudby a kultury ve které přímo vyrůstal, ale také hudební tradice dalších karpatských regionů. Muzika Jana Karpiela prezentuje tradiční goralskou kulturu, ale má na svém kontě i řadu zajímavých multižánrových experimentů. Spolupráce s polským jazzovým orchestrem Zbigniewa Namyslowského, spolupráce s Krakovskou filharmonií a mnoho dalších. V programu představí tradiční goralské melodie za doprovodu goralské hudecké a gajdošské muziky.

muzika-jan-karpiel

Muzika Jana Karpiela

Jozef Kostůr


Jeden z mála autentických gajdošů, který se odmalička vyučoval hře na gajdy od svého otce – bači na salaši. Hraje na podpolaské gajdy v ladění F, případně Fis. Hrává a zpívá melodie z okolí Podkonic, Priechodu, je sólistou folklórního souboru Partizán a vedoucím folklórní skupiny Vysoká Podkonice.

jozef-kostur

Jozef Kostůr


Ľubomír Párička


Svoji muzikantskou dráhu započal jako 10 – letý chlapec výrobou píšťalek a při výrobě se stal interpretem. Mimo gajd vyrábí také všechny druhy pastýřských píšťal, různé druhy fujar, části ke kroji a další předměty do domácností. Jako gajdoš působil v mnoha souborech: Turiec, Stavbár, Partizán, SLUK, Lúčnica. Svojí houževnatostí a vytrvalou prací dosáhl celou řadu ocenění jako interpret i jako výrobce lidových nástrojů.

l-paricka

Ľubomír Párička

Martin Tesák


Pochází z muzikální rodiny, vyrábí píšťalky, fujary a gajdy. Civilním povoláním lékař zasvětil všechen svůj volný čas gajdošské kultuře. Propagátor gajdošské muziky a výborný muzikant představí tradiční melodie.

m-tesak

Martin Tesák


Gajdoši z Kopanic

Rodinná gajdošská muzika prezentující gajdošské tradice Moravských kopanic. Repertoár muziky tvoří výhradně písně z rodného kraje. Muzika se pyšní řadou zajímavých hudebních spoluprací a společných hudebních produkcí s řadou výtečných muzik. V programu uvede typické písně z Moravských kopanic.

gajdosi-z-kopanic

Gajdoši z Kopanic

KOMPLETNÍ PROGRAM KE STAŽENÍ ZDE