Josef Režný    * 2.2.1924  +10.12.2012

Josef_Rezny

V pondělí 10. prosince 2012 zemřel pan Josef Režný, významný folklorista a muzikant, zakladatel Mezinárodního dudáckého festivalu ve Strakonicích. Odešel vynikající hudebník, především dudák, sběratel lidových písní a tanců na Prácheňsku.

Absolvent reálného gymnázia a celoživotní autodidakt Josef Režný se po zkušenostech z dělnických a úřednických profesí vypracoval až na ředitele městského muzea ve Volyni a především se stal uznávaným evropským badatelem v oboru bordunových nástrojů. Režného životní dílo, monografie 5000 let s dudami, vyšlo v tomto roce ve druhém opraveném vydání. Kromě toho byl Josef Režný autorem stovek úprav lidových písní a vynikající, navíc svého druhu jediné Školy hry na české dudy (1981).

Dudácký nestor Josef Režný patřil mezi výrazné osobnosti českého národopisu. U nás i daleko za hranicemi je označován za jednu z největších osobností a znalců dudácké hry. K lidové hudbě získal vztah již v dětství. Začal hrát na housle, později přešel na violu a posléze se naučil na kontrabas. Jako basista se uplatnil ve studentském orchestru strakonického gymnázia a na konci roku 1942 začal působit také jako basista ve Strakonické dudácké kapele. Roku 1949 založil Národopisný soubor. Z Národopisného souboru brzy vznikl Prácheňský soubor lidových písní a tanců. Josef Režný byl jeho uměleckým vedoucím a dudákem.

Kromě práce v souboru se začal hlouběji zajímat o lidovou kulturu – studoval dostupnou literaturu a prameny, pracoval i v terénu a započal tak svou rozsáhlou sběratelskou činnost zaměřenou na Prácheňsko – zejména na okolí Strakonic, Volyně a šumavské Podlesí. Podařilo se mu nasbírat na 1000 lidových písní, z nichž necelá polovina byla publikována, vytvořit 128 záznamů, 76 různých tanců, pořídil nahrávky a notové přepisy hry dudáků. Přestože hudba byla jeho hlavním zájmem, zapisoval také nářečí, přísloví, pořekadla, zvyky. Postupem času se stal jedním z předních odborníků v oboru lidových hudebních nástrojů se zvláštním důrazem na dudy. Léta se soustavně věnoval výzkumu a dokumentaci dud a dudácké hudby nejen v naší, ale i v evropské hudební tradici.

Medailon Josefa Režného

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KmBZQsyzxQU