Na hranicích Srbska a Černé Hory leží region s názvem Banát. Ten tvoří šest vesnic: Svatá Helena, Rovensko, Gerník, Eibentál, Bígr a Šumice. Vesnice se nacházejí v horách ukončujících karpatský oblouk s masivy rozkládajícími se nad Dunajem.I_1

Vznik těchto osad se datuje kolem roku 1823, kdy se po Dunaji vydali čeští kolonisté do tehdejšího pohraničního pásma rakouské monarchie,  aby zde těžili dřevo. Potomci těchto obyvatel zde žijí dodnes a kontakt s mateřským jazykem je pro ně přirozený. Není proto divu, že pořádají folklórní festival Čechů žijících v Rumunsku.

Na ten se vydala i naše gajdošská muzika spolu s gajdošskou muzikou ze Starého Poddvorova, dále členové folklórního souboru Světlovan z Bojkovic, členové folklórního souboru Pentla z Boršic u Blatnice a cimbálová muzika Kubíci z Velké nad Veličkou. Role hostitelů festivalu se ujaly místní skupiny z jednotlivých českých vesnic.

Nevšedním zážitkem bylo večerní spontánní vyhrávání a samozřejmě festival samotný. Za zmínku určitě stojí také příroda, která zde odhaluje své půvaby, túry po horách a řeka Dunaj. Během pobytu jsme měli možnost pozorovat překrásné západy slunce nad Srbskem či Černou Horou a vychutnávat si nádherná panoramata místních skal, hor a údolí.