Kopaničárské slavnosti 2009,  aneb jak bylo

1

Juraj Dufek a Lubomír Tatarka

Stalo se již tradicí, že každoročně naše muzika pořádá v rámci Kopaničárských slavností gajdošské setkání. Cílem těchto setkávání, je prezentace tradiční lidové muziky širší veřejnosti, neboť příležitostí poslechnout si takřka autentickou gajdošskou muziku je v dnešní uspěchané době velmi málo.

Letošní program se nesl ve znamení deště. Pestrý sobotní program, který pro návštěvníky připravili pořadatelé, byl zrušen pro nepřízeň počasí. Intenzívní a vytrvalý déšť nedovolil účinkujícím produkci. Ovšem ani nehostinné počasí nezabránilo velmi zdařilému gajdošskému setkání. Za pódiem v amfiteátru se našlo místo pod střechou, kde se vesele gajdovalo až do brzkých ranních hodin.

Představili se brilantní interpreti a vynikající gajdošské muziky . Při neoficiálním spontánním gajdošském programu vystoupili: Juraj Dufek, Lubomír Tatarka (Čalamacha), Roman Bienik a Helena Záhradníková, oravská goralská gajdošská muzika Goluska, slezská goralská gajdošská muzika Bukóń, gajdoši ze Staré Břeclavi a Gajdoši z Kopanic.

Zmínění muzikanti ocenili obětavost přihlížejících diváků, kteří se všichni nevešli pod střechu a  vytvořili pro ně neopakovatelnou atmosféru. Všem – muzikantům, zpěvákům, divákům, všem zúčastněným patří srdečné díky.