Nejsevernější obec Slovenska, Oravská Polhora, vyhlášená živou gajdošskou tradicí, se již po deváté stala po tři dny útočištěm gajdošů a gajdošských muzik. Do této příhraniční vesnice přicestovalo stopadesát sedm gajdošů ze Slovenska, České republiky, Anglie, Chorvatska, Francie, Španělska a Japonska.

V pátečních programech zazněly regionální písně v soutěži „Tak spievala moja babka“, následoval medailon místní goralské gajdošské muziky Goluska, která letos oslavila desáté narozeniny. Večer poté příjemně zakončil Lubomír Tatarka (Čalamacha) spolu s dalšími gajdoši z Podpolaní, jmenovitě Jozefom Kostůrom, Martinom Tesákom a Karolom Kočíkom. Ti připravili pro účastníky letošní Gajdovačky zajímavou a velmi poučnou prezentaci svého regionu, kterou navíc doplňovali gajdováním a čerstvou žinčicí.

g_1

Po oficiálních pořadech se většina gajdošů odebrala do restauračního zařízení Slaná Voda, kde se volně vyhrávalo až do ranních hodin a panovala zde jedinečná atmosféra.

Sobotní festivalový den začínal ranní prohlídkou dílny výrobce gajd a gajdoše pana Františka Skurčáka. Následovala malá škola gajdování o kterou se letos postaral vedoucí chorvatského gajdošského orchestru pan Stepjan Veckovič. Ten seznámil početné publikum, složené zejména z gajdošů, se zákoutími hry na chorvatské gajdy. Odpoledne se část gajdošů vydala vyhrávat do polské Milowky, část do skanzenu oravské dědiny v Zuberci a část na Oravský hrad. V podvečer po návratu do Oravské Polhory pokračovala Gajdovačka sedmou mezinárodní soutěží mladých gajdošů, pojmenovanou po místním význačném hráči na gajdy panu Jezefu Zboroňovi – O Zboroňovu notu. V kategorii gajdošů do patnácti let získala první místo mladá a zdatná gajdoška Ivetka Skurčáková z Oravské Polhory, ve starší kategorií gajdošů do dvacetipěti let získal první místo dudák z Mrákova u Domažlic Daniel Dřímal. Jakmile skončila soutěž, kde bylo možné pozorovat nadání a gajdošské dovednosti mladých muzikantů, přišla opět volná zábava a diskuze o gajdošské problematice.

V nedělní závěrečný den se uskutečnil také galaprogram, kde se představila celá řada výtečných gajdošů a gajdošských muzik. Letošní galaprogram se uskutečnil díky rozsáhlé rekonstrukci kulturního domu v přírodním amfiteátru Slaná Voda, ve kterém se vyhrávalo pod širým nebem. Tato skutečnost potrápila zejména muzikanty, jenž hrají s tradičními plátky u strojků píšťal (černý bez, rákos). Přes chladné počasí nebyla nouze o obecenstvo a dobrou náladu. Závěrem nezbývá než poděkovat pořadatelům za velmi krásné a svým způsobem ojedinělé gajdošské setkání, které jistě stálo mnoho úsilí a starostí, aby se všichni gajdoši cítili v Oravské Polhoře tak dobře.