V Kulturním Domě ve Starém Hrozenkově si v pátek 11.7.2008 dali dostaveníčko gajdoši. Probíhal zde program u příležitosti 20. výročí zahájení činnosti gajdošské muziky Gajdoši z Kopanic. Vystoupilo pět lidových muzik a dva profesionální hudebníci – sólisté filharmonií. Troufám si konstatovat, že nic podobného se nebude dlouho opakovat.

20-1

Pořad zahájili Gajdoši z Kopanic krátkým hudebním vstupem, aby přivítali publikum a přítomné přátele – gajdoše a muzikanty. Jako další se představila gajdošská muzika z Břeclavi. Diváci měli ojedinělou možnost setkání s vzácným člověkem – gajdošem, zpěvákem a umělcem MUDr. Jiřím Holáskem. Ten provázel hudební čísla gajdošské a hudecké muziky poutavým povídáním. Ostatní členové muziky také předvedli své umění. Nádherný zpěv Jany Otáhalové podbarvoval Matěj Kůrečka na housle, za doprovodu otce kontráše Oldřicha Kůrečky a strýce kontrabasisty Libora Svačiny. Jako další se představila gajdošská muzika Ruky Na Dudy z Frenštátu pod Radhoštěm. Muzikanti z Moravskoslezských Beskyd krásně zpívali a výborně jim to hrálo. Stručně řečeno byla to radost poslouchat. O další hudební vstup se postarali Gajdoši z Kopanic, spolu s rodinnou muzikou Škubalových. Sada písní z Kopanic sklidila zasloužený potlesk.

Následovalo vystoupení cimbálové muziky Jožky Marečka, která zajistila velmi zdařilý kontrast gajdošské a cimbálové muziky. Jejich vystoupení bylo příjemným oživením pořadu. Po cimbálové muzice přišla hudební perla. Tou byla muzika Starodávní Bardové. Toto hudební těleso tvoří skotsko – polský manželský pár, Dr. Lindsay Davidson a Irena Czubek Davidson. Manželé Davidsonovi předvedli bravurní hru na harfu a různé druhy skotských dud. Od tradičních skotských dud, přes dudy z pomezí anglicko-skotské hranice, až po „velké“ skotské dudy. Slyšet tuto muziku bylo jedinečným hudebním zážitkem. Po jejich koncertu přišla vzácná chvíle pro Gajdoše z Kopanic. Pokřtili svůj první CD nosič s názvem „Ej, moselo by něbyc“. Kmotry se stali PaedDr. Jiří Jilík, MUDr. Jiří Holásek a Dr. Lindsay Davidson. Jakmile bylo album představeno veřejnosti, spustily všechny muziky společnou píseň na závěr pořadu. Byla to nádhera! Po skončení oficiálního programu následovalo volné muzicírování, které pokračovalo asi do 3. hodiny ranní. Nezbývá než dodat, že celý páteční večer byl příjemným kulturním zážitkem. Z pořadu k výročí vznikl DVD záznam, který si lze zajistit spolu s CD nosičem gajdošské muziky Gajdoši z Kopanic. Zájemci se mohou hlásit na emailové adrese: Gajdosi.z.Kopanic@email.cz.

Závěrem chci poděkovat sponzorům a obci Starý Hrozenkov. Nebýt jejich podpory, těžko by se konalo tak zdařilé gajdošské setkání. Děkujeme Vám!!!